Vraťte mi řidičák

4. květen 2007 13:00

Od loňského července přišli o řidičský průkaz tisíce řidičů. Není divu. Notoričtí hříšníci hřešili tak dlouho, až nasbírali 12 bodů, ale za řadu přestupků můžeme dostat zákaz řízení za jediný prohřešek nebo třeba stačilo aby nás dvakrát viděli jak telefonujeme za volantem. Zkrátka řidičský průkaz je od novely zákona prostě v ohrožení. Asi každý se pak těší na chvíli, kdy bude opět moci řídit. Kdy se tak stane a co pro to musíme udělat?

Každý chce samozřejmě za volant zpátky co nejrychleji.

"V každém případě, vždy, když je uložen zákaz činnosti, tak lze požádat o jeho prominutí. Záleží na tom, jestli to byl zákaz činnosti uložený za přestupek nebo za trestný čin. Pokud je to zákaz činnosti uložený za přestupek, tak se žádá u správního orgánu, který ve věci rozhodoval na prvním stupni - zpravidla obecní úřad obce s rozšířenou působností - a lze požádat po uplynutí poloviny doby, po kterou nám byla činnost zakázána. Podmínkou prominutí je, že pachatel přestupku svým způsobem života prokáže, že další výkon sankce není nutný," vysvětluje JUDR. Jan Kněžínek.

Byl-li zákaz řízení vysloven soudem, obracíme se tedy na soud. Ten ale promíjí s podmínkou. A pozor! Prominutí části trestu se netýká situace, kdy nasbíráme plný počet 12 bodů. Tam se totiž nejedná o zákaz řízení, ale o ztrátu odborné způsobilosti. Když tedy máme v ruce dokument, že nám trest vypršel, musíme na příslušný úřad.

"Jakmile se toto rozhodnutí stane pravomocným a vykonatelným, tak je možné podat žádost o vrácení řidičského oprávnění. Žádost se vždy podává na příslušném obecním úřadu obce rozšířenou působností podle trvalého pobytu. Pokud jsou splněny podmínky, tak žádosti bude vyhověno."

Není-li nám prominuta část trestu, musíme si ho odpykat celý.

"Za předpokladu, že zákaz činnosti je vykonán, tak žádost o vrácení řidičského oprávnění se podává tak, že se osobně dostavíte na příslušný úřad a doložíte, že zákaz činnosti je už vykonán. To znamená, že předložíte kopii příslušného rozhodnutí, kterým byl uložen a případně i rozhodnutí, kterým byl prominut zbytek zákazu. Potom se samozřejmě předloží doklady potřebné k vydání nového řidičského průkazu, jestliže bude docházet k jeho vydání, a pak už jen čeká ve správním řízení na vydání řidičského průkazu."

V případě, že náš trest trval příliš dlouho, musíme doložit také doklady o zdravotní a odborné způsobilosti.

"Kdo měl uložen zákaz činnosti, tak musí jít na přezkoušení za předpokladu, že od uložení zákazu činnosti ke dni podání žádosti o vrácení řidičského oprávnění uplynula doba delší než jeden rok. Vychází se z toho, že dotyčný nějakou dobu nejezdil a mohlo dojít ke ztrátě jeho odborné způsobilosti. Je to, dalo by se říct, prvek bezpečnosti, aby bylo docíleno bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích."

Znamená to, že musíme na přezkoušení.

"Přezkoušení se provádí klasickou zkouškou, tedy teorie i praxe. V tomto případě se dotyčný ke zkoušce hlásí prostřednictvím autoškoly, kde nemusí absolvovat žádnou výuku a výcvik, ale prostřednictvím autoškoly získá výcvikový vůz, ve kterém zkouška proběhne."

autor: pgj
Spustit audio