Všemi obdivovaný Bayllis

17. červenec 2008 13:00

Po dubnovém veletrhu aut v německém Lipsku a po červnovém Autotecu v Brně je před námi třetí velká akce pro naše dobrovolné dopravní zpravodaje Zelené vlny. Tedy tyto velké akce jsou určeny mnoha tisícovkám návštěvníků, ale pouze naši zpravodajové mají na ně zvýhodněný vstup či dokonce mohou jít zdarma. A to je právě případ víkendového závodu mistrovství světa superbiků, které se koná v Brně. Našim zpravodajům stačí při vstupu předložit svou registrační kartičku a mohou na vlastní oči sledovat lité boje ve druhé nejprestižnější motocyklové soutěži světa. A proč je dobré do Brna vyrazit?

Třeba proto, abychom se mohli potkat s příjemnými lidmi, kteří něco umí. Během celého víkendu totiž návštěvníci mohou zajít i do paddocku a narozdíl od závodu silničních motorek je velká šance, že se setkají i se samotnými jezdci.

"Rozhodně je to lepší pro diváky. Mohou se dostat zdarma do paddocku a navíc získat na podpisových akcích autogram svého favorita. Jezdci Moto GP jsou většinou zrakům fanoušků dobře schovaní, takže to je dobrá příležitost, jak je spatřit na vlastní oči," říká jediný český jezdec v letošním seriálu superbiků Jakub Smrž.

A velmi pravděpodobně potkáte i vedoucího muže průběžného pořadí - Australana Troye Bayllise.

"Pro mě to je jeden z nejlepších jezdců světa. Po lidské stránce je to člověk, od kterého by se všichni mohli učit a v kom by se mladí jezdci mohli vzhlédnout."

Jakub Smrž ještě nebyl na světě, když Troy Bayllis začal v roce 1979 závodit. Bylo mu deset a už čtyři roky se na rodné farmě v Novém Jižním Walesu proháněl na malé motorce. Postupně řádil na okruzích i motokrosových tratích, dokonce jezdil i závody podobné ploché dráhy, ale nakonec zvítězila motorka - dvěstěpadesátka. V roce 1997 dostal Bayllies divokou kartu pro Australskou Velkou cenu a v tomto závodě mistrovství světa doslova šokoval šestým místem, pouhou vteřinu od bronzu. Tento výkon mu přinesl nejprve angažmá v anglickém mistrovství superbiků a poté i světovém šamiponátu této motocyklové disciplíny, byť až od poloviny roku 2000.

Hned v následujícím roce vybojoval Bayllis pro Ducati titul světového šampionát, o rok později byl druhý a pak se tři sezóny snažil prosadit v mistrovství světa silničních motocyklů. Tak úspěšný jako v superbicích ale nebyl, a tak se v sezóně 2006 opět postavil na start superbikového seriálu a návrat korunoval druhým titulem světového šampióna. Loni titul neobhájil, ale jen proto, že přišel o malíček. Při závodě v anglickém Donnington parku totiž upadl a jeho pravou ruku převálcovat stroj Ducati tak, že mu malíček musel být amputován. Ale letos je opět ve skvělé formě. Alen nejen proto k nejstaršímu - 39letému - účastníkovi superbikového seriálu vzhlížejí ostatní závodníci podobně jako o dvacet let mladší Patrik Vostárek.

"Troy Bayllis je pro mě idol a z jeho vytříbeného stylu klidné profesorské jízdy čerpám zkušenosti."

A je určitě na co se dívat, protože v dosavadních osmi závodech nasbíral Troy Bayllis už 259 bodů a šampionátu jasně kraluje. Ostatně i Jakub Smrž, jezdící na stejném stroji jako Australan, je přesvědčen, že pokud by měl letos někdo získat titul, pak právě Bayllis.

"Je to opravdu jezdec, kterého si v současnosti vážím na celé Zemi nejvíce. Lidsky je to naprosto normální člověk a zároveň výborný jezdec. Tím, že je u Ducati, bych mu přál titul o to víc."

Tak uvidíme, jestli i Brno bude patřit Bayllisovi.

autor: evk
Spustit audio