Vyčistit jde všechno

9. květen 2006 13:00

Je mezi námi hodně těch, kteří už začali vymetat pavučiny z chat a chalup. Je mezi námi hodně těch, kteří po zimě své auto umyli a alespoň vyluxovali. Je ale mezi námi málo těch, kteří mu dopřáli pořádnou péči. To děláme zpravidla, až když auto prodáváme, protože přece jenom čisté auto vypadá lépe a snáze můžeme požadovat vyšší cenu. Mezi těmi, kteří se čištěním aut zabývají se říká, že jak auto uvnitř vypadá, takové to máme doma. No, to bychom se asi leckdy divili... A tak vám dnes poradíme, jak to udělat, abychom se i v autě cítili jako v právě uklizeném obýváku.

Také nesnášíte když si sednete na sedačku před televizi a usednete do drobků, které tam nadrobily vaše ratolesti? Není nic snazšího, než vzít do ruky vysavač, ale kompletní úklid to - je něco jiného. Nejprve musíme mít ty správné prostředky. A jeden nestačí.

"V žádném případě nestačí jeden prostředek, jak na plasty, tak na čalounění. Existují speciální přípravky na čištění stropu, sedaček, na plasty jsou to navíc vosky a leštěnky," popisuje Michal Kokoš z ručního mytí Martina Zajíce.

Prostředky tedy máme, tak pojďme uklízet.

"V prvé řadě je potřeba auto celkově uklidit. Řada lidí se domnívá, že stačí pouze auto vyluxovat, otřít palubní desku. Někteří zkouší tepovat i sedačky, ale to bych nedoporučoval, protože hrozí zničení sedaček. Nejde jen o tepování, ale je potřeba dostat špínu ze sedadla. Zkrátka ji ze sedadla vysát."

Hlavní chybu při čištění auta svépomocí už jsme tak trochu naznačili.

"Mnozí si myslí, že co je mokré, je čisté, a používají příliš mnoho vody. Voda se do sedadla vlastně nesmí dostat. Je potřeba vyčisiti potah sedadla, protože sedadlo je čalouněné. Je to stejné, jako když se perou potahy. Voda se smí do sedadla dostat pouze do určité hloubky, což většina lidí podcení a sedadlo proteče."

Má to ještě jeden naznačený důvod, a to v případě vyhřívaných nebo větraných sedadel, protože zateklá voda je může zkratovat a jejich funkci zničit. A cože se vlastně dá vyčistit a co už ne?

"Vyčistit se dá prakticky všechno. Samozřejmě, propálené sedadlo vyčistit nejde. To už je práce pro čalouníka. Na sedadlo bychom také neměli sahat kartáčem, protože když budeme sedadlo kartáčovat nějakou pěnou, potah začne plstnatět tak, jak to známe u svetrů, a dalším používáním se začne trhat. Jinak jsem se ale nesetkal s ničím, co by vyčistit nešlo."

Jen pro zajímavost: interiér jde vyčistit například i poté co vám v autě stráví noc několik koček nebo po vylití barelu s 50 litry hovězího vývaru, ale to už je opravdu záležitost odborníků.

autor: pgj
Spustit audio