Vysavač není zadarmo

27. únor 2006 13:00

Jaké máte zkušenosti s vysavači u benzínových pump jsme se vás ptali po celý uplynulý týden v naší anketě. Většina z těch, co tyto vysavače používá, přesně 31 %, je s nimi spokojena, dalších 15 % má špatné zkušenosti a zbývajících 54 % respondentů tohoto nadstandardu benzínových stanic nevyužívá. Což samozřejmě neznamená, že se jim v autech hromadí prach a špína

Většina našich posluchačů totiž spoléhá na vlastní síly, takže vysavače u benzínových pump vůbec nepotřebuje. I když někteří připouštějí, že vysavač u benzínky zkusili, ale raději se opět vrátili k vlastnímu, protože jim to přijde drahé. To ovšem neplatí všude, poměr ceny a výkonu vysavače totiž hodně ovlivňuje region, kde je benzínová pumpa umístěna.

"Záleží na oblasti, například v Praze se to pohybuje okolo 5 korun za 1 minutu," vysvětluje Vladimír Slezák z Broumovských stojíren Hinčice, které vysavače dodávají některým čerpacím stanicím. Podle jeho slov jsou striktně dány technické parametry, ovšem délka vysávání je nastavitelná, takže výrobce přesný čas neurčuje.

"Čas se nastavuje až při uvádění do provozu. Doporučeno je 10 korun za 4 minuty, ale nájemce si může cenu upravit podle svého uvážení. Technické parametry jsou dány dvěma agregáty o celkovém výkonu 2 000 W při podtlaku 23 kPa a průtoku vzduchu 400 metrů krychlových za hodinu. Délka hadice je 4 metry s možností aretace, na přání je možné délku prodloužit až na 6 metrů."

Jinými slovy, za tu obvyklou desetikorunu můžete někde vysávat 2 minuty, jinde třeba čtyři.

"Mince je dána a její hodnotu si určuje každý provozovatel podle trhu."

Obsluha by podle Vladimíra Slezáka měla pravidelně kontrolovat, jak vysavač pracuje, protože, jak říká, někteří lidé mají pocit, že tyto velké vysavače u benzínových pump mohou vysát úplně všechno. "Vysávaný odpad nesmí být větší než průměr hadice. Lidé jsou dnes schopni vysát cokoli, krabičky od cigaret, kapesníky, a podobně. Hadice se potom ucpe a vysavač ztratí výkon. Obsluha by měla minimálně jednou denně vysavač včetně jeho filtru zkontrolovat. Nejčastějším problémem je opotřebení hadice, která může prasknout, třeba když ji někdo přejde, a také hubice, jež se musí občas vyměnit. V případě, že vysavač ztratí výkon a není to ucpanou hadicí, pak je možné, že je závada na jednom z agregátů a je třeba zavolat servis."

autor: evk
Spustit audio