Yeti je Auto roku 2010 KMN v ČR

10. prosinec 2009 13:01

Ve středu večer 9. prosince se na pražské Novoměstské radnici sešli motorističtí novináři, aby vyhlásili nejlepší české auto roku 2010. Titul dostal vůz, kterému 32 předních českých motoristických novinářů udělilo nejvíce bodů.

Podle pravidel se vybírá jen z nových aut na českém trhu. Letos to znamenalo 34 vozů všech výrobců a značek. Z nich porotci vybrali pětici finalistů, která jako každý rok byla i letos různorodá: BMW X1, Mercedes-Benz E, Opel Astra, Škoda Yeti a VW Polo. Pětici aut pak novináři podrobili náročným jízdním testům, aby mohli zodpovědně vybrat to nejlepší.

"Autem roku Klubu motoristických novinářů v České republice se stala Škoda Yeti," řekl Radiožurnálu na slavnostním ceremoniálu Tomáš Hyan, jediný český člen evropské poroty Auto roku a zároveň předseda komise tuzemské ankety Auto roku Klubu motoristických novinářů.

"Škoda Yeti získala 223 bodů a další konkurent v podobě Opelu Astra 164 bodů," doplňuje Tomáš Hyan.

Velký rozdíl bodů mezi prvním a druhým místem není obvyklý. Yeti musel třicítku novinářů skutečně ohromit. V této souvislosti připomeňme, že minulým novinkám automobilky - modelům Fabia a Superb se to nepodařilo. Z bezprostřední reakce Jana Hurta ze Škody Auto je cítit, že po těchto zkušenostech se ziskem titulu je snad až zaskočen: "Jsme velmi rádi a částečně i hrdi na to, že titul zůstal doma. Titul patří převážně desítkám techniků a inženýrů, kteří auto vyvíjeli, testovali a nakonec i vyráběli."

Titul Auto roku 2010 KMN není pro Škodu Yeti jediným oceněním. V Rakousku a Švýcarsku získal ocenění Zlatý volant magazínu Auto Bild. V Německu titul časopisu Auto Thropy. Ostatně to, že yeti je novináři vysoce ceněný, dokazuje i čtvrté místo v evropské anketě Auto roku. Tu vyhrálo polo. Je zajímavé, že v české mutaci této ceny zůstalo na chvostu finálové pětice.

"Myslím si, že to je věc názoru porotců. VW Polo je jistě velmi dobrý vůz. V evropské soutěži zvítězil rozdílem pouhých deseti bodů, přičemž rozhodl až hlas posledního porotce," uzavírá Tomáš Hyan.

Přidejme ještě kompletní žebříček. Za yetim a astrou se umístil Mercedes třídy E, za ním BMW X1 a finálovou pětici uzavřelo zmiňované polo.

autor: pek
Spustit audio