Za měsíc stovka na nádrži

25. duben 2006 13:00

Přesto, že se udělalo hezky, zima konečně skončila a udělalo se teplo, řidičům v posledních dnech trochu mrzne úsměv na tváři. Stačí aby tankovali jednou týdně a, ačkoli do nádrže dají vždycky stejně, musí z peněženky tahat víc a víc peněz. Od poloviny března to na 50 litrech udělalo takřka 150 korun, a to už je co říci.

Ceny benzínu i nafty trhají rekordy, i když už v minulosti byly i výš. Jenže, ještě nedávno bylo výrazně lépe.

"Cena Naturalu 95 se v České republice zvýšila od začátku minulého týdne téměř o 1 korunu na dnešních průměrných 30,90 Kč. Stoupá rovněž cena nafty, i když ne takovým tempem - nafta je na benzínkách v současnosti k dostání v průměru za 30 korun, což je nárůst o 70 haléřů oproti minulému týdnu," konstatuje David Sroka ze společnosti CCS. To je ovšem průměr za celou republiku.

Ve kterém kraji jsou na tom nejlépe?

"Nejlevnější naftu mohou motoristé natankovat v Karlovarském kraji, a to v průměru za 29 korun a 30 haléřů. Natural je nejlevnější v Moravskoslezském kraji, kde se prodává v průměru za 30 korun a 60 haléřů."

Tradičně nejvyšší ceny pohonných hmot jsou na Vysočině, kde Natural stojí v průměru 31,20 Kč a nafta 30,30 Kč. Co vlastně stojí za tak výrazným zdražením?

"Na vině jsou jednoznačně vysoké ceny ropy, které po celém světě dosáhly rekordních hodnot, čemuž se přizpůsobují i ceny u našich čerpacích stanic," vysvětluje Štěpán Pírko, analytik společnosti Colloseum.

Kdyby se cena zvyšovala tímto tempem dál do měsíce stojí litr benzínu 35 korun. To snad ale nehrozí.

"Krátkodobě bych řekl, že výhled je pozitivnější, a to vzhledem k tomu, že v posledních dnech velkoobchodní ceny v Evropě stagnují a došlo k výraznému oslabení amerického dolaru. V příštích dnech by tak mohlo dojít ke stagnaci cen i u benzínek, nikoliv k dalším skokům."

Už jednou jsme zmiňovali, že kdybychom chtěli mít u nás americké ceny benzínu, pak by jeden litr musel stát 4,20 Kč. Ale nejsme v tom sami. Platí to o celé Evropě.

"Rozdíl mezi USA a Evropou je především v daních. Pro Američany je benzín něco jako pro nás pivo. Mají proto minimální daně. Zatímco v Evropě, kde jsou výrazně sociálněji se chovající státy, musí vybrat více peněz na daních. Pohonné hmoty jsou pro výběr daní jednou z nejlepších položek, protože poptávka po pohonných hmotách je neelastická, a když se zdraží, lidé stejně jezdí dál. Dá se tedy vybrat hodně peněz."

autor: pgj
Spustit audio