Za volant byste měli usedat bez bundy

16. únor 2012 13:01

Mrazy sice skončily, ale zima i nadále drží vládu pevně ve svých rukou. Proto není divu, že se do ní pořádně oblékneme. Čím větší zima, tím více si toho na sebe vezmeme. A právě otázka, zda řídit v bundě, nebo ne, je otázkou, kterou si určitě položí nejeden řidič.

Podle naší ankety 90 procent z vás v bundě opravdu řídí, ale je pravda, že většina jen do vyhřátí auta nebo na krátké cestě. Pouhých deset procent je natolik odpovědných, že se před usednutím za volant svlékne.

Proč říkám odpovědných? Protože řízení v zimní bundě, pod kterou máme ještě několik vrstev oblečení, má hned několik rizik. Začněme ovšem vlastním pohodlím. V první řadě jde totiž jako vždy hlavně o nás. „Především je dobré posoudit délku cesty a podle toho se připravit na možná rizika,“ konstatuje základní rozhodování doktor Jaroslav Větvička.

Rizika, která zvažujeme, jsou především nachlazení. Záleží na tom, za jak dlouho se naše auto vytopí, ale za deset minut chladu lidskému organismu prochladnutí nehrozí. Naopak ve chvíli, kdy je auto vytopené a často z něj vystupujeme a nastupujeme, začíná hrát roli náš zdravotní stav jako takový.

„Výrazné střídání tepla a zimy může vést k řadě zdravotních potíží. Většina populace, zvlášť mladší, může tepelné rozdíly snášet bez problémů, ale někteří jedinci jsou vnímavější. Také nemocní lidé se srdečně-cévními, tedy s kardiovaskulárními onemocněními mohou uměny vnímat velice negativně. Dokonce by tyto vlivy mohly natolik negativně ovlivnit jejich zdravotní stav, že to může vést až k selhání srdečně-cévního systému,“ varuje doktor.

Delší cesta vyžaduje přípravu

V takovém případě bychom tedy neměli auto přetápět. Na delší cestu bychom se měli vysvléct a na cestu připravit. To bychom měli mít na paměti, pokud jde o oblečení, hlavně v případě delší cesty na hory s malými dětmi.

„Velké rozdíly teploty zvlášť s nedostatečnou náhradou tekutin mohou u malých dětí vést k velkému ohrožení. Musíme proto dbát na to, aby střídání teploty bylo pozvolné a aby byl zachován určitý tepelný režim především vzhledem k rehydrataci, tedy náhradě tekutin. Musíme tomu přizpůsobit i oblečení pro děti, které by nemělo být neprodyšné,“ dodává Větvička.

Pokud jde o samotné řízení v bundě a jeho bezpečnost, má to dva aspekty. Za prvé musí být zaručeno bezpečné ovládání vozidla. V péřové bundě máme v případě řešení jakékoliv kritické situace, a že je k ní na sněhu vždycky blízko, doslova svázané ruce. V případě, že ji nezvládneme, přijde další úskalí – bezpečnostní pás totiž nebude přitažen k tělu, jak má být, a ten nás prostě a jednoduše nepodrží. Základní pravidlo tedy i v sebevětších mrazech je, že bundu bychom si měli vždy před usednutím za volant sundat. Raději chvíli mrznout než potom litovat.

autor: pgj
Spustit audio