Ženy se za volantem zhoršují

17. listopad 2008 13:00

Jakým jste řidičem? Jste ctitel zákona, uvědomělým anebo bláznem za volantem? Tak tohle dělení jsme nevymysleli my, ale jedna francouzská společnost. Podle jejího výzkumu bohužel přibývá agresivnějších řidičů - tedy těch bláznů za volantem. A co víc, psychologové dospěli k závěru, že agresivněji řídí také ženy.

Jen těsná většina francouzských řidičů respektuje zákon a na silnicích neriskuje. Přesněji 57 procent, ovšem ještě před dvěma lety jich bylo o 12 procent víc. Podle pravidelného průzkumu Asociace AXA Prévention tak kategorie bezpečných řidičů "ctitelé zákona" a "uvědomělí" postupně vyklízejí pozice motoristům, kterým porušování pravidel a agresivní chování nedělá problémy - ať už jsou v kategorii "Nevědomí", "Svobodní" anebo už zmíněné "Blázni za volantem". A podle dopravního psychologa Karla Havlíka je to podobné i na českých silnicích.

"Podle mých zkušeností by se čeští řidiči dali rozdělit podle chování v dopravě - na odpovědné, přiměřeně odpovědné, částečně přiměřeně odpovědné, nepřiměřeně odpovědné, zcela neodpovědné."

Nejvíce z nás, zhruba 50 procent, je prý ve třetí skupině - občas nedáme blinkr, někdy přišlápneme trochu více plynový pedál, ale na druhou stranu v městské koloně bez problémů pustíme před sebe auto z druhého pruhu. K tomuto způsobu jízdy se ale musíme propracovat. Je charakteristický pro třiceti a víceleté, kteří - a to je hlavní - už mají rodinu.

"Ano, to může jejich chování ovlivnit. Svobodní řidiči jsou převážně mladší řidiči, kteří ještě nejsou vyzrálí a nemusí mít dostatečnou praxi. Ta má ale značný vliv na dopravní chování."

A i proto se všeobecně soudí, že ženy, vedeny snad jakýmsi mateřským instinktem, jsou bezpečnějšími řidičkami. Ale pozor, časy se mění.

"Doposud jsme říkali, že ženy ve své většině řídí bezpečněji a jsou odpovědnější, ale tato teze přestává platit."

Ženy sice způsobují méně nehod než muži, ale už neexistuje statistika, která by srovnávala počet nehod s počtem ujetých kilometrů a tedy už by byl poměr určitě vyrovnanější, pokud by nevyzněl lépe pro muže. Ale proč doktor Havlík tvrdí, že ženy už nejezdí tak bezpečně? Jednoduše. Srovnával výsledky současného dopravního výzkumu řidiček s výsledky z roku 1980, přičemž za tu dobu se zvýšil počet žen a volantem pětinásobně.

"Tenkrát asi dvě třetiny řidiček byly velmi odpovědné a dobře ctily pravidla, zatímco dnes už jich je kolem šedesáti procent. Problém měly zejména řidičky do 25 let. Zhruba čtyřicet procent řidiček se začíná přibližovat chování problémových řidičů."

A to není zrovna lichotivá vizitka pro nás ženy. Potěšit může snad jen to, že podle tohoto průzkumu ženy-profesionálky, tedy ty, kteří řídí autobus nebo náklaďák, jsou častokrát mnohem zodpovědnější než jejich mužské protějšky.

autor: evk
Spustit audio