Zkoušky budou jednodušší.

27. červen 2006 13:00

Autoškola Motožurnálu míří do Autoškoly. I tam dochází od 1. července k podstatným změnám, především ve skládání zkoušek, které se na jednu stranu zjednoduší, ale na druhou zkomplikují. Navíc se bude vybírat i speciální poplatek za závěrečnou zkoušku. Vzhledem k tomu, že pořád panovaly nejasnosti, jak to vlastně od poloviny roku bude vypadat, snažili se mnozí adepti absolvovat řidičský kurz ještě do konce června. Takže jak to v autoškolách vypadalo a bude vypadat?

Obrovské fronty na vydání řidičského průkazu a doslova zkušební maratón pokračující i o víkendu zažívají v těchto dnech například na pražském magistrátu.

Nové testy si můžete vyzkoušet ZDE.

"Pracuji zde 8 let, ale takový nápor nepamatuji," konstatuje vedoucí tamního oddělení zkušebních komisařů Václav Volf, jehož slovo potvrzuje instruktor Otakar Daliba z Autoškoly Modal, protože nejen tam velký počet zájemců. "Oproti normálnímu standardu jich bylo hodně."

Důvodem podle Daliby ovšem není jen 700 korunový správní poplatek za závěrečnou zkoušku.

"Spíš se domnívám, že se lidé bojí změn, které se blíží, a protože nejsou úplně jasné, jsou podle mne oprávněné. Když nevíte co vás v budoucnu čeká a potřebujete řidičský průkaz, tak ho raději uděláte za stavu, kdy víte co vás čeká. Vůbec se těmto lidem nedivím."

Takže si pojďme říct, jaké změny čekají adepty řidičského oprávnění. Především kromě potvrzení od lékaře budou muset mít ještě před započetím kurzu 3 potvrzení.

"Žák musí doložit, že není v trestu zákazu činnosti spočívajícím v zákazu řízení motorových vozidel, což bude dokládat výpisem z registru řidičů, čestným prohlášením a výpisem z rejstříku trestů, který nesmí být starší než 3 měsíce."

A tady může nastat první zádrhel, protože oba výpisy lze získat pouze obecním úřadě v místě trvalého bydliště. Po 28 hodinách praktického výcviku přichází na řadu závěrečná zkouška, za kterou se bude platit správní poplatek 700 korun, a to obecnímu úřadu, kde se třídílná zkouška koná, platit se bude i opakovaná zkouška. Výrazná změna je v testech, které z písemné formy přešly na elektronickou, ale jak zdůrazňuje Pavla Horká z Ministerstva dopravy, zjednodušil se i obsah otázek. "Každý test bude jedinečný, protože počítač vždy vygeneruje jedinečný test, který se nikdy nebude opakovat. Zjednodušení bude také v tom, že bude vždy pouze jedna správná odpověď." S tím souhlasí i šéf pražských zkušebních komisařů Václav Volf, podle kterého nemusejí mít adepti řidičského průkazu ani strach z počítače. "Žák přijde a počítač bude zapnutý, program poběží a žák dostane test, aby si ovládání vyzkoušet a až potom přijde opravdová zkouška. Měl jsem možnost si vše vyzkoušet a vše spočívá v přepínání 4 programů a zesilování či zeslabování hlasitosti ovladačem od televize. Je to jednoduše, srozumitelně a přehledně udělané."

Bohužel teprve až v těchto dnech, tedy na poslední chvíli, se ke zkušebním komisařům dostávají počítače se zkouškovým softwarem, přičemž největší problémy nastaly právě v Praze, kde je logicky potřeba počítačů nejvíce.

"K dnešnímu dni máme připraveno 35 počítačů, na nichž budeme provádět testy. Až čas ukáže, zda bude potřeba aby magistrát pořídil další. Především velké autoškoly projevily zájem a počítačové zkušebny zřizují sami ve svých prostorech, čemuž se nebráníme."

A jak probíhají například v našem hlavním městě závěrečné zkoušky v tomto překlenovacím období, tedy na přelomu června a července?

"Zákon nám umožňuje provést dílčí zkoušky odděleně. Zpočátku budeme u nás provádět jenom testy a začátkem dalšího měsíce i jízdy. Díky tomu budeme mít čas na rozjezd zkoušek na počítači."

autor: evk
Spustit audio