Změny pro zdravotně postižené

19. květen 2006 13:00

Jen za loňský rok bylo u nás při dopravních nehodách těžce zraněno na 5 000 lidí. Statistika už neříká, kolik z nich skončilo s trvalými následky. K nim můžeme přidat stovky dalších, kteří utrpěli vážné zranění v práci nebo třeba při sportu. Je bez diskuse, že zdravotně postižení musí mít pro plnohodnotný život určité úlevy a v dopravě to platí dvojnásob. Novela zákona od poloviny roku zpřesní výhody pro zdravotně postižené.

"Základní změnou bude to, že zdravotně postižení budou muset mít u sebe potvrzení od příslušného sociálního úřadu, že oprávněně užívají označení O1, tedy onen symbol vozíčkáře v modrém poli. Budou ho muset také předložit při kontrole policistovi, ale také stážníkovi městské nebo obecní policie," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Výhody tedy budou moci využívat jen ti, pro které jsou určeny. Zapomenutí tohoto potvrzení bude řidiče stát pokutu do 2 000 korun na místě. Podstatně větší trest bude hrozit těm, kteří toto označení zneužijí.

"Za zneužití označení zdravotně postiženého motoristy bude moci být udělena pokuta od 5 000 do 10 000 korun a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. Body za tento přestupek přidělovány nebudou."

Osoba, které jsou výhody přiznány a má oprávněně označení vozíčkáře, bude tedy muset být vždy ve vozidle. Jinak bude muset být označení sundáno. V běžném provozu toto označení žádnou výhodu nepřináší, kromě jízdy po zpoplatněné dálnici bez dálniční známky, pouze upozorňuje ostatní na to, že vozidlo řídí handicapovaná osoba. Největší výhody přináší při parkování.

"Osoba vlastnící označení O1 může vjíždět na pěší zónu a do míst, kde je zákaz vjezdu doplněn dodatkovou tabulkou Mimo dopravní obsluhu nebo Mimo zásobování. Nově zákon také zdůrazňuje, že příslušný úřad může zdravotně postiženému vyhradit místo pro parkování v místě bydliště."

I nadále bude platit, že ostatním se zastavení nebo stání na místě vyhrazeném pro zdravotně postižené nevyplatí. Do 1.července to bude pokuta až 5 000 korun na místě. Od tohoto data bude hříšníka čekat výrazně vyšší postih.

"Je to stejné jako v případě zneužívání tohoto označení. Opět to bude projednáváno ve správním řízení a bude možno udělit pokutu od 5 000 do 10 000 korun a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. Body za tento přestupek rovněž přidělovány nebudou."

Zdůrazněmě, že to bude nejen zmíněná pokuta, ale současně rovnou i stanovený zákaz řízení.

autor: pgj
Spustit audio